Počet zobrazení stránky

středa 15. února 2017

Blood Ravens


Blood Ravens je Space Marines Chapter (tzv. kapitula), o které se toho moc neví. Je to kapitula neznámého původu, z neznámého zakládání. Věří se, že z jednoho z prvních. Věří se, že jsou nějakým způsobem spojeni s obdobím Horova kacířství (Horus heresy). Neznáme Primarchu, neznáme nástupnické kapituly.
Je tu alespoň něco, co víme? Musím si odpovědět, že ano. Známe kupříkladu bojový pokřik Blood Ravenů: „Knowledge is power, guard it well!“ (Vědomost/vědomí/znalost/vědění je síla, braňme ji dobře) a „None shall find us wanting!“, což je menší překladatelský oříšek… (Nikdo nás nenajde v nouzi! …nebo tak něco…).
Další informace, která nás zaujme je jméno Chapter Mastera (něco jako šéf kapituly). Je jím Gabriel Angelos. Zároveň je i kapitánem 3rd Company této kapituly. O něm ale jindy. Jen zmíním že sejmul původního Chapter Mastera Librariana (knihovník – psyker, něco jako kouzelník) Azariaha Kyrase, který se stal hříčkou chaosu.
S knihovníky jsou Blood Ravens úzce spojeni. Je všeobecně známo, že tato kapitula si na Librarianech (knihovnících) přímo zakládá a velice hojně je využívá (takže, pokud budete hrát fluffy#1 Blood Ravens, asi by to chtělo mít co nejvíc Librarianů, jak jen to jde. ) .
#1 – Fluff – česky bychom možná řekli „omáčka“. Tzn. vše, co se BR týká – historie, významné události a osobnosti, fakta, příběhy, atd. atd.
Několik highlightů z historie Blood Ravens, ale jen silně zkratkovitě:
Fall of the Black Fortress of Vespa (ca. 500.M41) – bitka s Chaosem, BR sejmuli Chaos Witch Morgannu
Cleansing of Obscurus (Unknown Date.M41) – v jednom dni dokázali BR sejmout jak orky (Ork Warboss Manstompa Megakilla), tak chaosáky (Chaos Sorcerer Anuphans the Cruel).
Chaos Sorccerer
Targa Campaign (Unknown Date. M41) - Captain Gabriel Angelos of the 3rd Company krutě a na hlavu poráží Tau.
No, je toho ještě hafo a z toho, co jsem četl je znát, že Blood Ravens jsou sakra bouchači. K jejich dalšímu a podrobnějšímu studiu doporučuji např. tento zdroj, ze kterého jsem čerpal i já: http://warhammer40k.wikia.com/wiki/Blood_Ravens
A teď k hraní… jelikož se o BR nic moc neví, neví se ani jak je hrát. Blood Ravens jsou profláknutí díky PC hře Dawn of War, ale příznám se, že za dobu 5ti let, kdy jsem W40K hrál, jsem je na stole snad nepotkal. Ono totiž asi není podle čeho je hrát. Nemají svůj codex. A nejsem si úplně jist, zda jsou zmínění ve vanilkovém codexu pro Space Marines (dejte mi třeba vědět). Nicméně informace, kterou mám od aktivního hráče, říká, že Blood Ravens je teoreticky možno napasovat na různé Space Marines Codexy. Pokud je tato informace pravdivá, pojďme se na to kouknout z blízka.
V dřívějších edicích W40K existoval samostatný codex pro SM Black Templars. Ti ovšem kouzla, knihovníky a psykery přímo nesnáší a nepoužívají. Tady bychom tedy s codexem pro Blood Ravens neuspěli. Vím, že samostatný BT codex již není, ale uvádím to proto, že je potřeba se vždy pořádně zamyslet a zajímat se o detaily.
Co můžeme tedy dnes… můžeme BR hrát podle codexu Blood Angels… obě kapituly obsahují slovo „Blood“, barva obou je červená, tak proč ne… no možná právě proto… další červená armáda, která využívá prvky jako jiná červená armáda…
Co Space Marine Codex… ano, tady je to univerzálnější. Tato varianta se dá použít celkem dobře. Navíc mezi kapitulami zde zmíněnými je možno nalézt drobné detaily. Kupříkladu Imperial Fists mají jakési pravidlo umožňující jim přehodit hod na hit u zbraně se slovem „…bolt…“, pokud padla na K6 hodnota 1… nepletu-li se. Nebo tak nějak to je, opravte mne prosím do komentů.
Chci tedy naznačit, že i v rámci Space Marines Codexu se dají najít alespoň drobné rozdílné niance.
Pokud někdo ze čtenářů ví více a je ochoten se poděli o informace jak a podle čeho hrát Blood Ravens, dejte nám vědět. Třeba právě do komentářů. Díky.
Blood Raven Space Marine

Blood Raven Librarian

Žádné komentáře:

Okomentovat