Počet zobrazení stránky

pátek 1. prosince 2017

Primaris - tentokrát vážněji

Primaris, alfa a omega nového fluffu Space Marines. Obdivovaní jedněmi, proklínáni druhými.  Pojďme se ale zkusit podívat na tuto novou jednotku Space Marines z hráčského hlediska. Tedy z pohledu hráče - začátečníka, který pozvolna a pomalu přichází na věci, které již zkušení wargameři dávno vědí.

Berte tedy toto rozjímání spíše jako lehké zamyšlení, než kompletní rozbor, na které tu máme jiné specialisty (zdravíme Dostíka a těšíme se na další jeho článek).


horda vs. balet

Mluvit o hordě ve spojení se Space Marines asi nejde moc dohromady. Ovšem pokud jste si zkusili zahrát po klasické taktikále i Primaris Intercessors, kde na 24" právě s onou Taktikálou o složení Sgt. boltpistol/chainsword, flamer, missile launcher a 7x bolgun vyprodukujete právě 7 bolgunových výstřelů, tak tam pětičlenná squada Primaris s Auto Bolt Rifle to samé zvládne s 10 výstřely. Při 10 woundech v taktikále a 10 woundech na Primarisech. Takže jistá elegance tu je. 

Až tam někde v dáli je "horda" Ultramarines - tzn. 2x Tactical Squad
Ta se ovšem ztrácí, když si uvědomíme, že v taktikále je SW a HW (Special Weapon a Heavy Weapon). A pak dále jak je to s body. Vyplatí se? Nevyplatí? Abychom mohli odpověď alespoň na některé otázky, musíme si položit ihned další. K čemu vlastně Primaris Intercessors jsou? A k čemu je taktikála? Pokusím se odpovědět si oklikou. Od lesa. Přesnou odpověď teprve hledám. 😀

WIP Primaris, pokus o první vážné highlighty ever
kempit, nebo běhat

8. edici zatím na formát 2000 pts hraji s Guillimanem. Kolem něj do 6" spousta zbraní. Hraju staticky, nudně. Proti některým armádám to i funguje. Ale určitým způsobem je to nuda. Taktikála někde stojí, střílí z rakety. Je stříleno na taktikálu, odebírám obyčejné Space Marines a raketa střílí dál. 

Minulý víkend jsem hrál ve třech hrách pětičku Primaris. Bylo s podivem na jak  dlouhé výlety bojištěm se tito chlapci - v doprovodu kapitána a lajtnanta - vydávali. Bylo to dynamické a zábavné. 10 výstřelu na 24" byla legrace a střelba i po advance taky fungovala (při použití Auto Bolt Rifle). Bylo to zábavné. Povedl se Linebreaker. Povedlo se i několik ztečí a bojů z blízka (při 5 Primaris báječných 11 útoků). Herně to působilo dobře, bavilo mne to. 

Primaris mi zachránili kůži proti hordě 30 kultistů, kdy se svými výstřely podíleli na jejich masakrování. Těchto 5 nenáviděných chlapců si poradilo cekem dobře s 5W HQ - střelba, potom zteč a boj. Přitom tam byla cítit ona lehkost pouhých 5ti modelů.

Intercessors měli v oněch třech hrách relativně klid. Protihráči si nechávali zbraně s větší DMG proti jiným vícewoundovým modelům (Razorback např.). Prostě na bitevní ploše je vždy víc jiných důležitých cílů, než 5 přerostlých mariňáků. 

rádoby teoretizování

Umím si představit, že za jistých okolností, kdy protihráč na Primaris zaměří ty "správné" zbraně, je sundám ze stolu velmi rychle. Momentálně jsem ovšem lehce omámen a pravděpodobně budu s Primaris experimentovat dál. Suma sumárum. Ve třech hrách jsem si Primaris užil. Byli aktivní, jednali, konali a ukončovali zbytečnost protivníků jejich exterminací.

Stále neřeším body, dakka, efektivitu. Já nevím. Na netu jsem si snažil vygooglit názory hráčů na Itercessors a zatím to docela schytávají jako neefektivní, drahá a zbytečná jednotka. Ono na papíře je to všechno jinak. Jasně si napočítáte čísla, pravděpodobnosti, atd., atd. a k něčemu se dopracujete. Ještě tam ale schází lidský fakator. Jak dobře/špatně zahrajete Primaris vy a jak dobře/špatně zahraje proti Primaris protivník. 

porod

Mě se rodí v hlavě myšlenka (které jsem se bál, řval jsem a křičel - že to bude konec starých dobrých časů a maríny tak, jak ji známe) zbavit se taktikál. Hrát Scouts a Primaris. Určitě zkusím Intercessors a Hellblasters. Dvě scházející rakety z taktikál nahradit jinde, něčím jiným. Nad tím jsem ještě nehloubal. Nebudu hrát Guillimana (pravděpodobně). Určitě se dá hrát dopředu, ale mě tak nějak svazuje a kempím na místě. Nevím jak z toho ven. Chtěl bych hrát svižněji. Počítání bodů mne tedy čeká. 

5 Primaris s Auto Bolt Rifle vyjde podle oka na nějakých přibližně 110? pts? 10 SM v taktikále s raketou a plasmagunem 170? pts... 

Určitě je zkusím. Už jenom proto, že chci změnit herní styl. Co chci ale rozhodně zkusit jsou Hellblasters. Pěkně namačkaní v ošklivém Repulsoru, spolu s kapitánem a lajtnantem. Někam dojedou vyskočej, budou střílet Supercharged a když padne na hit 1, bude reroll (chápu to správně? 😁💪). Fajnové by bylo házet je dolů v Droppodu!

závěrem

To, že Primaris přinesou něco nového bylo zřejmé od prvopočátku. Po prvotním nadšení jsem se připojil k odmítačům šířil jsem štvavou kampaň (klikni zde). Konec klasických SM to nejspíš přinese a momentálně jsem k tomu začal aktivně přispívat i já. Nenávidím se! 😀

Primaris určitě vyzkouším. Zkusil jsem je ve třech hrách a líbilo se mi to. Bylo to oživení zatuhlé gunliny.

Na samotný závěr bych chtěl požádat Dostíka, zda by nám nemohl provést rozbor Primaris z hlediska opravdového hráče a matematiky. Bez zbytečných emocionálních výlevů a pouhých domněnek tak, jak jsem to sepsal já.

Přesto doufám, že vás článek alespoň trochu pobavil. Příště se rozepíšu o Dakka Scouts s heavy bolteristou jménem Johnny Ricco  (Juan Rico).




 

Žádné komentáře:

Okomentovat