Počet zobrazení stránky

pondělí 4. září 2017

Escape the cursed of the templ



Rozechvělá ruka hledače pokladů obemkla sošku aztéckého nefritového bůžka a velice pomalu ho sundala z oltáře. Jenže to bylo přesně to, se nemělo stát. Ozvalo se tiché ,,KLING“. Najednou se zem začala chvět. Zaburácela ohlušující rána doprovázená menšími pukavými zvuky. Podlaha začala praskat. Ze stropu se začal sypat písek. Prastarý chrám se začal postupně pomalu bortit. Musí honem všichni ven, nebo je to tu uvězní navždy.



Těmito málo řádky by mohl začínat příběh stolní hry Escape the cursed of the temple, kterou jsem nedávno zakoupil a která mě velmi zaujala.

O co ve hře jde
Ve hře se ujmete role jednoho z pěti dobrodruhů (hra je až pro pět hráčů). Vaším cílem je opustit bortící se chrám za co nejkratší dobu. Na opuštění chrámu máte maximálně deset minut, které vám určuje zvuková stopa, která je ke hře přiložena na CD. Stopa je doplněna různými zvuky a dramatickou hudbou, která ještě umocňuje atmosféru ve hře.
Jako správný dobrodruh můžete provádět ve hře několik akcí. Objevovat nové místnosti, pohybovat se mezi nimi a v neposlední řadě do některých speciálních místností umísťovat magické krystaly. Tyto krystaly mají pro útěk klíčový význam. V průběhu hry se jich snažíte umístit co nejvíce. Na konci hry, kdy se snažíte dostat na denní světlo, musíte na kostkách přehodit počet krystalů, které se vám nepodařilo umístit.
Hra je plně kooperativní, tak že si všichni hráči musí pomáhat. Jak jen jeden z dobrodruhů zůstane v chrámu uvězněn, prohráli všichni.
Ještě jeden z mého pohledu skvělý prvek. Ve hře se hráči nestřídají po tazích, ale vše probíhá v reálném čase. To znamená, že vše se děje najednou.

Hodně Kostek
Každý hráč má ve hře několik hracích kostek. Na kostkách nejsou čísla, ale symboly a jejich kombinací hráč vytváří potřebné akce. Ovšem na kostkách jsou i obrázky masek, které vám počet kostek které máte k dispozici ubírají nebo vrací. Proto je potřeba hody dobře promýšlet. Pod časovým tlakem to ale není žádná sranda.

Hraní a atmosféra
Protože se vše děje najednou, máte na opuštění chrámu jen omezený čas. Ke všemu se během hry ozvou tři gongy. První dva vás vyzývají k návratu do startovní místnosti a poslední oznamuje zborcení chrámu.
Z mého pohledu je atmosféra hry opravdu skvělá.
Při hře se hráči opravdu nenudí. Hra je provázena neustálým pocitem spěchu a časové tísně. Ke všemu je ještě potřeba se s kamarády dohodnout na postupu ve hře a umístění krystalů, protože jinak nelze hru úspěšně dohrát.

Celkový pohled a pro koho je hra určena
Pokud se chcete trochu pobavit a mírně se vystresovat je tato hra která zabere deset minut pro vás.
Hra obsahuje pár neotřelých mechanizmů.
Kromě pravidel je hra jazykově nezávislá, pravidla jsou ke stažení v českém jazyce.
V každé hře stavíte místnosti chrámu jinak, proto je každá hra jiná, kdyby vám základní modul hry přišel už moc jednoduchý, můžete si hru zpestřit o karty kleteb nebo pokladů. Tím vzniká velká znovuhratelnost.

Na konec bych rád zmínil jeden fakt a to že hra je postavena celá na náhodě. Sebelepší strategie záleží tedy na hodu kostek a ty zradí v tu nejnevhodnější situaci.

Proto bych hru doporučil povahám se silnějšími nervy.

Vrba

Žádné komentáře:

Okomentovat