Počet zobrazení stránky

sobota 30. ledna 2016

Co dělat než začnete hrát (aneb byť to má každá hra trochu jinak, něco je společné)

Warhammer 40000 a Flames of War jsou strategické hry s miniaturami. Potřebujete miniatury (tzn. zmenšené modely vojáků, bojové techniky, atd.), hrací plochu (standartně 6" x 4"), terény na hrací plochu (lesy, kopce, budovy, atd.), hrací kostky, palcové měřítko a parťáka na hru...

Stůl pro Warhammer 40000
Stůl pro Flames of War
Chci podívat na věc, která není na první pohled až tak vidět.

Chcete-li hrát tu nebo onu hru, čeká vás ještě další společná věc. Kupování modelů. Ve W40K je "zjednodušeně" řečeno jedno co si ke své herní rase/straně koupíte (jasně, musíte mít povinně HQ, nějakou troopu, atd., ale dejme tomu, že toto je splněno). Můžete si koupit mraky pěchoty a všeho možného, kusy bojové techniky, heavy jednotky, fast jednotky atd. Posléze je budete pomocí armybuilderu a v souladu s pravidly montovat do sebe.

Slavný Armybuilder
Méně slavný Battlescribe (PC verze - Free)
Postavíte "nějakou" armádu a můžete začít hrát. Také se může stát, že to, co jste koupili a dlouze lepili a malovali třeba úplně nefunguje, nebo potřebovat nebudete. A možná to zjistíte až za delší dobu. Po  půlroce občasného hraní a zjišťování, že ten "build" není úplně OK.

Jenom část toho, co jsem hrával na turnajích - 1750 pts
Na druhou stranu tento systém výběru jednotek dává určitý pocit volnosti. Přijdete do kšeftu a povídáte: "támhletu krabku s tou hustou pěchotou, to se mi líbí. A támhleto - jo to jsou attack biky... hustý - tak ty beru 2x." (doufám, že změny ve W40K za těch několik let nejsou tak dramatické a nepíši zde úplně mimo)

Flames of War je na tom jinak. Chcete hrát Flames of War a ještě nemáte žádné modely? Líbí se vám třeba německé tanky se zvířecími jmény? Nekupujte 5 tanků typu Tiger a 5 tanků typu König Tiger (pro milovníky WoT - King Tiger je stejná blbost jako že Jan je John, nebo Jiří je George. Nedávno jsem jednoho znalce tanků z USA přesvědčoval o tom, že IS-2 se nejmenuje JS-2 a že nemusím být Rus, abych to věděl.) Protože sice z oněch 5ti a 5ti tanků dáte hodně moc bodů do herního listu, ale nezahrajete si s tím.

FoW má herní buildy armád vyřešeny trochu jinak. Existuje velká zásoba předpřipravených listů/buildů pro jednotlivé národy účastnící se WW2. V nich je napsáno, co potřebujete přesně mít. Přesně TO si následně koupíte. Buildy jsou udělané tak, aby se s nimi dalo hrát. Pokud nakoupíte povinné jednotky, zahrajete si. Všechno navíc - volitelné jednotky - váš build jenom ozvláštní.

Předpřipravené listy se dělí asi do třech základních skupin. Můžete tak postavit armádu PĚCHOTNÍ. MECHANIZOVANOU, nebo TANKOVOU.

PĚCHOTNÍ
Možná se vkrádá myšlenka, že těch listů není zas tak moc, aby se na jednom turnaji nepotkali dva hráči se stejným. No, těch listů/buildů je opravdu dost. Každý list má 3 položky povinné a zbytek volitelný, navíc v různých variacích. Jeden list tak může sloužit k postavení různých variant a variací. A tak i když se potkají dva hráči, kteří použili stejný list, buildy z nich mohou být poměrně rozdílné. V běžných bodových formátech, které se hrají, nevyčerpáte celkovou kapacitu jednoho listu. Prostě na 1500 bodů tam všechno nenarvete.
tady už se dá volit, měnit, přidávat, ubírat
Z počátku jsem byl z tohoto systému zmatený. Vadilo mi, že si nemohu koupit a použít to co chci. Poté mi chvilku trvalo, než jsem přivykl systému připravených listů. A jak jsem na to přišel, zdá se mi to celkem fajn. Po delší době hledání a čtení jsem si našel předpřipravený list. líbí se mi, které jednotky v něm jsou. Vím které chci hrát. Poskytuje dobrou variabilitu a možnost různé věci zkoušet. Vím přesně, co pořídit dál.


Co z toho plyne? Až začnete hrát Warhammer 40K, hodně se ptejte zkušených hráčů. Nic nekupujte. Nechte si ukázat jak je možné tu kterou armádu postavit. Nechcte si třeba od někoho navrhnout jednotlivý build, třeba na 1500 pts. A pak začněte nakupovat.

Rozhodnete-li se hrát FoW... vyberte si nejprve předpřipravený list, řádně si jej pročtěte, poraďte se se zkušenými hráči. Znova si vše přečtěte. A pak nakupujte přesně to, co je třeba.

Pro oba případy platí obezřetnost. Pořízení miniatur není levné. Nekupujte to, co nebudete potřebovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat