Počet zobrazení stránky

neděle 25. ledna 2015

Summoner Wars


Před Vánoci se mi dostala do ruky hra Války Vyvolávačů (Summoner Wars) a protože se mi zdá docela zajímavá, rozhodl jsem se s vámi podělit o tuto hru malou recenzí a svými postřehy.

Hra je na našem trhu již nějakou dobu, pochází od autora Colby Dauch, který není na poli deskových her nováčkem, vydavatelem této hry je Plaid Hat Games. Teprve nedávno ji také u nás vydala firma MINDOK. Která ji lokalizovala do češtiny (základní sada + 3 herní balíčky dalších ras). Podle zpráv na internetu by měly být časem přeloženy i další.

Obecné informace
Poměrně malá startovní krabice obsahuje vše potřebné pro hru dvou hráčů, kostky, žetony zranění, bitevní plán a dva balíčky karet. Jsou to dvě rasy a to Fénixoví Elfové a Stepní Orkové.
Hra je určena primárně pro 2 hráče. Pravidla umožňují hru více hráčů, ale v podstatě jde jen o nastavování hry pro dvě strany.
Herní doba se pohybuje okolo 30 minut až 45 minut. Hrál jsem několik partii a většinou bylo do 35 minut odehráno.

První dojem
Na první pohled mě trochu odradila grafika, není moc povedená. Nakonec jsem si na ni ale zvykl. Také herní deska (bojiště) působí trochu sterilně,je z tenkého papíru který se rád krabatí.

Jak se to hraje
Hra je rozdělena na kola, ta jsou rozdělena na několik fází. Na začátku svého kola vyvoláváte jednotky, kouzlíte. V další fázi pak uskutečňujete pohyb jednotek a posléze provádíte útok. Který probíhá klasicky hodem kostek. Na konci kola pak odhazujete z ruky karty do manového banku, tyto karty vám pak tvoří bank z kterého pak platíte cenu vykládaných jednotek. To vás tedy neustále nutí přemýšlet kolik karet zahodíte a kolik karet si necháte v ruce, potažmo jaké karty to budou.
Po dobrání balíku si totiž musíte vystačit z jednotkami, které máte na stole. Žádné opětovné zamíchání a použití balíku se nekoná.
Karty ve vašem herním balíku se skládají ze třech základních tipů a to jsou karty jednotek, karty zdí a karty kouzel. Jednotky jsou rozděleny na jednotky bojující na blízko, na dálku a na hrdiny. Hrdinové jsou většinou drazí ,ale zato disponují unikátními vlastnostmi, které jsou schopny rychle změnit poměr sil na bojišti. Karty kouzel vám umožňují zahrát v průběhu tahu kouzlo, které vás například nějakým způsobem dočasně zvýhodní či znepříjemní život soupeři. Konečně karty zdí můžete vykládat na bojiště do míst, kde chcete na bojiště nasazovat své jednotky, nebo do míst kde chcete omezit pohyb soupeře, protože zdi jsou velice odolné a brání soupeři v pohybu.
V herním balíku se také nachází jedna jedinečná karta vyvolávače, kterého reprezentujete Vy jako hráč. Pokud vám vyvolávače někdo zničí hra končí. Tito Vyvolávači mají speciální vlastnosti, které ovlivňují strategii celé rasy. Je tedy na zvážení zda si ho šetřit až na závěr bitvy, či ho poslat do boje a riskovat jeho eliminaci.
Bitva v plném proudu

Celkový pohled a můj názor
Krabice je poměrně malá, tak že ji můžete vzít ven. Lehká příprava a vysvětlení pravidel vám zabere tak patnáct minut. Hra je poměrně dost taktická, (odhazování karet, správné nasazení jednotek ve správný čas na bojiště atd) tak že musíte dost plánovat dopředu,což může být plus, ale někoho to může i odradit.
Každý národ má svoji vlastní strategii a i když jsem si myslel ,že hra je za Fénixové Elfy dost nevyvážená, nebylo tomu tak. Po několika hrách jsem začal Orky konečně masakrovat. :)

Hru můžete pořídit do tří stovek, což je dle mého moc pěkná cena.
Dobré je i to, že lze dokoupit i další národy a doplňky které vám obohatí hru.


Závěrem dle mého názoru

+ Malá krabice, dobře se přenáší.

+ Jednoduchá pravidla které se dají rychle vysvětlit

+ Poměrně velká znovuhratelnost

+ Velká dávka taktiky

+ Za každou rasu odlišný styl hraní

+ Hra je vyvážená.


- Nepříliš povedená grafika kartiček a bojiště.

- Občas může hra ke konci malinko váznout

- Startovací set obsahuje pouze dva národy kde si nemůžete stavět balíčky.


Hru bych doporučil všem co rádi taktizují.
Zde nemusíte nic složitě studovat ani připravovat, můžete rozbalit na stůl a hned válčit.

Vrba


Žádné komentáře:

Okomentovat