Počet zobrazení stránky

pondělí 11. února 2013

Hra Napoleon a její progres


Krátké shrnutí
Na hře se aktivně začalo pracovat v prosinci 2011. Základní pravidla hry byla publikována na http://hranapoleon.blogspot.cz resp.: http://uloz.to/xYucpsg/napoleon-2-0-3-1-zip v srpnu 2012. V těchto dnech se dokončují pokročilá pravidla. Část jich byla prezentována zde na tomto blogu. Základní pravidla musí být revidována a u/opravena

Hra byla původně vytvářena jako jednoduchá strategická hra s miniaturami, kde bude potřeba ke hře jen několik málo jednotek, kostky a schopnost přečtení a pochopení jednoduchých lehkých pravidel.

Co se splnilo
Důraz byl jednoznačně kladen na jednoduchost, srozumitelnost a cenovou nenáročnost. Dodržet se víceméně nepovedlo dodržet nic.
a) jednoduchost - základní pravidla jsou skutečně velmi jednoduchá a pokud si k nim pořídíte pouze základní minimální počet jednotek, zůstane i hrou levnou. Problém je v tom, že za těchto podmínek je hra... ne příliš zábavná. Není tak variabilní a příliš toho nenabídne. Ve své jednoduchosti a nekomplexnosti základní pravidla s malým počtem jednotek hře spíše škodí.

c) srozumitelnost - abych se dostal ze spárů problémů, které jsou naznačeny v bodě a), je nutné přivádět k životu určitou nadstavbu základních pravidel. I to byl původní plán. Nejprve základní pravidla, později pokročilá pravidla. Musím říct, že v našem klubu se hraje již jen s pokročilými pravidly a to již asi 4 měsíce. A další a další pravidla se nabalují.

Ono vymyslet takové pravidlo a uvést jej do celkových pravidel není zas až tak jednoduché. např. dělostřelecká baterie. Super - prostě, když se dají děla k sobě, mají nějaký bonus, atd. Jenže nakonec je popsaná jedna A4 pouze tímto pravidlem. Snaha popsat všechny možnosti, které mohou nastat, snaha definovat systém a mechanismus použití a další a další slova se nabalují a nabalují. To s sebou může přinést - a přináší - i větší nároky na porozumění. Jelikož jsem v oněch pravidlech ponořen sám a delší dobu, stává se, již třeba nevidím to, že tak jak jsem pravidlo popsal, může být pro ostatní nesrozumitelné i když já sám jej chápu.

d) cena - minimální armáda, kterou můžete hrát vás vyjde na nějakých 500,- Kč. S tím se dá hrát menší bitva, přestřelka. Je možné vysvětlit základní pravidla a mechanismy. Začínal jsem s 1x 20 mužů řadové pěchoty, 1x 30 můžů řadové pěchoty, 1x 10 jezdců lehké jízdy a 2 děla. Takové množství nebo... tak málo jednotek plně neumožní rozvíjet na herní ploše strategie a uplatňovat své taktiky. Není to prostě možné. Můžete se pokusit k někomu dojít a pak jen házet kostkami a čekat, komu to napadá. Nemůžete obětovat levé křídlo, či zmást protivníka a obětovat obě křídla, atd.

Dnes mám asi 100 jezdců, 200 pěšáků, 16 děl, generální štáb, atd...

Pravý herní požitek přichází s pokročilými pravidly a větším množstvím jednotek. Tím narůstá i čas potřebný na jednu hru. A to hlavní... narůstá i cena.

Co se děje
Hra Napoleon má za sebou první turnaj. Hra Napoleon se rozšířila mezi několik hráčů. V současné době je nás 8 až 10 hráčů asi ze 4 míst v ČR. Rozhodně se budeme snažit hru šířit dál a ukázat lidem, že i když se jedná o amatérský projekt, je tento míněn zcela vážně. Na Grillhammer Gaming Con 2013 bychom rádi hru prezentovali na dvou až třech stolech.

Je ještě hodně práce, které je nutno provést a já věřím, se se vše povede. Prosím o přízeň a podporu a těším se, až budu moct hru ukázat i dalším potencionálním hráčům. Hraní zdar, tomu wargamingovému zvlášť!












Žádné komentáře:

Okomentovat