Počet zobrazení stránky

neděle 23. října 2011

Mage Knight



Mage Knight (Wizkidsgames)

Během devadesátých let jsem se čas od času pohyboval po Hradci Králové. V knihkupectví Skippy jsem vídal vystavené figurky WFB. Byly úžasné, drahé a modelářsky vyvedené.

Jako student z malé vesnice jsem neviděl perspektivu cpát peníze do drahého WFB. Kdo by to se mnou hrál...? Hledal jsem na netu alternativní hru s figurkami. Našel jsem Mage Knight. Figurková hra z fantasy prostředí. Skirmišovka, kde nepotřebujete velké množství figurek. Navíc jsou... nabarvené(?) a levné.


Pravdou je, že kvalita figurek - zejména ze starších sérií - byla opravdu špatná. Nicméně poslední edice MK 1.0 Mage Knight Unlimited byla již kvalitou jinde a dalo se na figurky i dívat. Zlepšila se kvalita odlitků i "paint". Přiložená pravidla byla v pěkné brožurce, v čj a s příjemným komiksem.

Hra měla relativně jednoduchá pravidla. Vše bylo okořeněno magickými schopnostmi. Bojovalo se na dálku a face to face, kouzlilo se, léčilo. Zábavná a rychlá hra s několika modely. Staty si nikdo nemusel pamatovat. Ty byly zobrazeny na bitevním kolečku. Se zraněním modelu docházelo ke snižování jeho statů.

 Existovaly celkem tři hodnosti modelů. Ty byly rozděleny počtem hvězdiček na "bitevní bejsce" modelu a zároveň barevným rozlišením některých prvků na modelu. Žluté prvky - nejnižší hodnost/nejnižší staty/nejnižší cena PT, modré prvky na modelu - střední hodnost/průměrné staty/ dražší PT a červené prvky na zbroji - nejvyšší hodnost/nejlepší staty/nejdražší model.


Pokud je mi známo, značná komunita hráčů existovala v Brně. Vše se točilo kolem herny/prodejny Valhala (či tak nějak). V Brně jsem kupoval hodně modelů. U nás v Rokytnici jsem rozjel skupinu asi osmi až deseti lidí, kteří se do MK ponořili se mnou. Booster asi s pěti figurkami stál 200,- až 250,- Kč (mám pocit). V Boosteru byly figurky náhodně namíchány. Hodně jsme mezi sebou figurky šmelili. Pak jsem se dohodli, že každý bude sbírat jen jeden klan/frakci (Nesmrtelní rytíři, Lesní elfové, Arkádští nájezdníci, Vzbouřenci černého prachu a páry, Atlantis, a další a další. Existovaly pěší jízdní i letecké modely.



Jelikož nám časem prosté skirmish hraní přešlo v rutinu, vymysleli jsme a postavili veliký papírový hrad. Udělalí jsme pár home-rules pro dobíjení a bránění hradu. Hrálo se se všemi modely (cca 200). A hrálo se celý víkend.

Konec hraní přišel s MK 2.0. Do nového a složitějšího systému se nikomu nechtělo. Byly přislíbena kompatibilita figurek z MK 1.0 do MK 2.0, ale mám pocit, že tam byly nějaké problémy. Za krátký čas přišlo oznámení, že MK rep. Wizkidsgames končí. Podle fám za to mohlo nepřijetí MK 2.0 "světovou" hráčskou komunitou. Ale spíš nějaká jiná firma v rámci konkurenčního boje provedla likvidaci MK... Nedávno jsem někde na netu četl, že práva na MK má snad někdo jiný a uvažuje se o oživení MK. 

Naše rokytnická hráčská komunita se rozpadla a já (idiot) prodal asi 200 figurek, pravidla, prostě všechno. Dnes bych si za to napráskal. Byla to fakt příjemná hra s ošklivými modely.



Trochu zbytečně dlouhé video, ale čekujte...




1 komentář: