Počet zobrazení stránky

sobota 27. srpna 2016

Flames of War

Flames of War je strategická hra s miniaturami. Hra je zasazena do období 2. světové války. Velmi zkratkovitě, jedná se o tahovou strategii pro dva hráče (něco jako na PC Panzer General), kde každý hráč vlastní armádu v podobě modelů tanků, letadel, dělostřelectva, figurek vojáků - to vše v  měřítku 1:100. Tlustá a obsáhlá pravidla přesně říkají co se jak dělá, jak se může s jednotkami pohybovat, jak se řeší střelba a tak dále a tak dále.

PC hra Panzer General. Ve hře Flames of War se potkáte s reálnými lidmi,
poznáte nové kamarády, užijete si legrace, prostě se účastníte sociální interakce. To u PC nenajdete.
Pro hraní Flames of War potřebujete právě knihu pravidel, modely a hlavně někoho, kdo bude hrát s vámi. Sehnat spoluhráče je z toho všeho největší problém.

pravidla

modely

kamarádi - spolu/protihráči v sociální interakci
Hra Flames of War do určité míry není vůbec originální. Příběh, který se kolem hry odehrává, není žádné sci-fi, ani fantasy. Modely, které používáte, nejsou neskuteční roboti, nebo magičtí draci. Hra vychází z reálného prostředí a hraje se s modely, které zastupují reálnou techniku. Má to své plusy i mínusy. Rozhodně je dobré to, že na bojovou techniku z 2. sv. války neexistuje "licence". Prostě se jedná o reálnou věc. Navíc reálie 2. sv. války jsou velice oblíbené u modelářů. Na trhu je několik různých výrobců, od kterých můžete koupit vhodné modely do této hry. Liší se cenou a kvalitou. Nicméně máte možnost volby co kde koupíte. Ceny modelů se tak drží v relativně příjemných hladinách.
Někomu naopak může vadit to, že je to až moc podobné dějepisu. Že hráči, kteří se baví o bojové technice jsou chodící encyklopedie faktů (což může někomu znít nudně) a že na přestřelce mezi dvěma tanky není nic tak epického, jako když 10 Space Marines naběhne do Nurgla (Ano, to jsem kdysi udělal... a pak dalších 10 a pak ještě dalších 10 a pak jsem prohrál...).

výrobce Zvezda - přibližně 100,- Kč/1 tank
výrobce Plastic Soldier Company - přibližně 150,- Kč/1 tank
výrobce Battlefront - přiblážně 200,-/1 tank (spíš víc)
Když už se vám povede sehnat si pravidla, modely a kamarády, kteří se rozhodnou s vámi pěstovat tento exotický koníček (hrát si ve třiceti, nebo čtyřiceti letech s vojáčky a tančíky... no :-) U mladších ročníku se to asi ještě dá pochopit, my starší už vypadáme podezřele :-) ), musíte začít hrát a trénovat. Učit se pravidla a pronikat do tajů této hry. Každý takový herní večer se dá spojit s grilovačkou, popíjením něčeho dobrého, plkáním o životě, ale hlavně o kostkách, statistikách jednotlivých modelů a o neuvěřitelných historkách, které se kdy při hraní wargamingu přihodily (Postupem času proniknete do speciálního žargonu hráčů figurkových her. Je jisté a prokázané, že když se spolu baví hráči figurkovek a poslouchá je běžný smrtelník, nerozumí jim).

Hraní wargamingových her je zábava...

...a k zábavě patří i dobré jídlo...
Tento koníček mne v určité fázi mého života odpoutal o blikající obrazovky PC. Poznal jsem nové lidi, nové kamarády. Začal jsem jezdit na turnaje. Ano na turnaje. Vaše ambice nemusí být tak velké, že bude chtít jezdit taky. Třeba si s hraním vystačíte jen sami pro sebe. S kamarádem, se sourozencem. Ale věřte mi, že turnaj je taková třešnička na dortu. Rok se snažíte. Malujete modely, učíte se pravidla, hrajete s kamarády. A poté vyrazíte do Prahy, nebo do Brna na turnaj. Komunita hráčů v ČR není nikterak veliká a s chutí uvítají každého, kdo projeví zájem hrát nejen doma. A opět poznáte nové lidi, naučíte se hrát trochu líp. Vyzkoušíte nové herní strategie. Zkušenější hráči vám poradí co a jak hrát. Vysvětlí některá pravidla. Je potřeba být trochu skromný a nenechat se odradit tím, že první dva-tři roky jsou spíše o prohrách. Ono totiž těch turnajů se za rok zas tak moc nekoná. No a představte si, že v této hře se dokonce koná i mistrovství Evropy!!!

V zásadě je jedno, jestli jede na turnaj hrát fotbal, hokej, Warhammer, Summoner Wars, nebo Flames of War. Vždycky jde o to, že jste s partou lidí, že se jde za vítězstvím a adrenalin proudí krví. Ale nakonec jde v první řadě o zábavu a příjemně prožitý den.

No a pokud vás to zaujalo a chcete si Flames of War zahrát... tady je několik kontaktů:

www.facebook.com/warapplegamingclub

https://www.facebook.com/groups/1655052061376926/

rybnikuvsklep@seznam.cz













Žádné komentáře:

Okomentovat