Počet zobrazení stránky

neděle 19. února 2012

Wings of War / Wings of Glory (WWI)

Stolní hra Wings of War je dílem autorské dvojice Andrea Angiolino a Pier Giorgio Paglia. První set, Famous Aces, vyšel v roce 2004. Hra rychle získala na popularitě a byla přeložena do několika jazyků. Další rozšíření následovala, ať již v podobě krabic či karetních boosterů. Původně to byla hra pouze karetní, ale později začaly vycházet miniatury letadel, které hře daly další rozměr a to doslova.


Hra má velmi jednoduchá základní pravidla, hrát zvládají i malé děti ve věku kolem 6 let. Postupně lze přidávat další pokročilejší pravidla, například speciální poškození, změny výšky, útoky na pozemní cíle, či celé moduly, například balóny či těžké bombardéry.


Základním principem hry je simultánní volba manévrů letadel všechy hráčů. Každé kolo hry se skládá ze tří manévrů, po každém z nichž následuje střelba.


Pro každé své letadlo zvolíte na kolo tři karty manévrů z odpovídajícího balíčku a zvolíte si neměnné pořadí, v němž pak manévry odehrajete.


Manévr odehrajete tak, že příslušnou kartu manévru přiložíte začátkem modré šipky na střed přední strany karty či podstavce svého letadla a posunete kartu či podstavec tak, aby se černé šipky na kartě manévru a kartě či podstavci letadla překrývaly. Po odehrání každého manévru může vaše letadlo vystřelit na protivníka, v případě vícemístných letadel i na více protivníků najednou.


Střelba se provádí tak, že si zvolíte cíl a pomocí herního pravítka zjistíte, zda je v dostřelu. Pokud cíl v dostřelu je, hráč, jenž jej ovládá, si vezme jednu nebo dvě karty poškození z odpovídajícího balíčku poškození, v závislosti na vdálenosti střelce od cíle, neboť do vzdálenosti poloviny pravítka působí kulomety poškození ve výši dvou karet, ve druhé polovině pravítka pak jen poškození ve výši jedné karty. Letadla se dvěma kulomety v té které palebné výseči samozřejmě působí více škody než letadla s jedním kulometem a používají proto balíček s vyšším poškozením. V případě, že používáte další moduly, bude na vašem herním stole ještě balíček poškození pro protiletadlová děla a vzájemné kolize letadel a balíček poškození pro neřízené zápalné rakety Le Prieur. V případě, že některé letadlo utrpělo poškození stejné nebo vyšší než je jeho kapacita poškození, toto letadlo je sestřeleno a tedy vyřazeno ze hry. Pokročilá pravidla zavádějí speciální poškození, znázorněné symboly na kartách poškození, například poškození motoru, zaseknutou směrovku, zranění pozorovatele u dvousedadlových letadel, zaseknuté kulomety, kouřící motor, hoření či dokonce explozi, která způsobí okamžité zničení zasaženého letadla.


Po zjištění výsledků střelby pokračuje hra dalším manévrem, po němž opět následuje střelba.


Hra samozřejmě není omezena pouze na souboje stíhačů. Pokročilá pravidla a přídavné moduly umožňují útoky na pozemní cíle pomocí kulometů či bomb, pozorovací mise, záchranné mise vyžadující přistání letadla během hry, útoky na pozorovací balóny či těžké bombardéry a další. Scénáře či mise dávají hře hodně navíc, i když rychlý souboj má samozřejmě také své kouzlo.


Ke hře vyšly dvě oficiální herní mapy, vyrobené z látky na pogumovaném podkladě. Obě mapy se dají zkombinovat do jednoho velkého bojiště. Hraní na takovém bojišti přidává na atmosféře hry.


V současné době se nový výrobce, Ares Games, chystá vrhnout na trh nové základní sety a další, již pátou, sérii miniatur, spolu s dlouho očekávanými modely těžkých bombardérů – Gotha G.V a Caproni Ca.3. Hra byla přejmenována na Wings of Glory.


Abyste mohli začít s Wings of War, potřebujete některý ze základních setů, vyplatí se Revised Deluxe set se čtyřmi miniaturami, ale ten je už obtížně k sehnání. Pokud ale máte ve svém okolí někoho, kdo základní set má (třeba nás z War Apple :-) ), stačí vám ke hře jedno letadlo v ceně 200-250 Kč. Balení obsahuje vše co potřebujete - miniaturu letadla, podstavec a tyčky ke znázornění výšky, kartu letadla a karty manévrů.


Někteří z hráčů své miniatury dále upravují, například přidáním magnetického uchycení, jež umožňuje letadlo naklánět pro větší efekt, případně je přebarvují na nová berevná schémata, například podle skutečných pilotů. Fantazii se meze nekladou...


Fotografie ze hry:



Užitečné odkazy:

Stránka Wikipedie o hře:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wings_of_War

Hlavní fórum celosvětové herní komunity (zde se také dají stáhnout oficiální pravidla v anglickém jazyce):

http://www.wingsofwar.org/forums/forum.php

Klub Wings of War na diskuzním serveru Hofyland:

http://www.hofyland.cz/?club&klub=35382

Kompletní seznam všech vydaných setů, rozšíření, boosterů a miniatur k prosinci 2010:

http://www.wingsofwar.org/forums/downloads.php?do=file&id=723

Pomůcka "cheat sheet":

http://www.wingsofwar.org/forums/downloads.php?do=file&id=832

2 komentáře:

  1. Páni, to by mě nenapadlo, že existují hry s letadly i jako deskovky, asi vím, co budu chtít k narozkám. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat